Fehér Ottó
Vezetési tanácsadás

A STOPPERÓRÁS MUNKAMÉRÉS, NORMAKÉPZÉS

1. Célok
2. Az időfelvételezés és normaképzés általános lépései

1. A termék vagy tevékenység kiválasztása
A normaképzés vonatkozási területének meghatározása.

2. A vizsgálandó tevékenység megismerése
Alapos ismeretek szerzése a termék, a termékelőállítás és a munkahelyek sajátosságai tekintetében.

3. Az időfelvételezés és normaképzés megtervezése
Tervkészítés a feladatok végrehajtására, formanyomtatványok megtervezése, feltételek meghatározása, stb.

4. Előzetes időfelvételezések
Munkatanulmányok készítése.

5. A munkatanulmányok elemzése
A tevékenységek, az időelemek és időadatok sajátosságainak elemzése, értékelése.

6. A normál teljesítményszint meghatározása
A teljesítményskála kiválasztása és a normál munkaintenzitás meghatározása.

7. A mintavétel nagyságának meghatározása
Az időadatok megbízhatóságához szükséges adatfelvételezések számának meghatározása.

8. Stopperórás időfelvételezés
A munkavégzés megfigyelése és rögzítése.

9. Az adatállomány megbízhatóságának ellenőrzése
A mintavétel nagyság és adatok megfelelőségének statisztikai ellenőrzése, figyelembe véve a ciklusokat és a műveleti időket.

10. A tiszta munkamennyiségek meghatározása
A tiszta munkamennyiségre vonatkozó idők meghatározása és teljesítményszintezése.

11. Az időpótlékok meghatározása
A pszichofiziológiai és egyéb pótidők tételes meghatározása.

12. A járulékok meghatározása
A járulékos idők tételes meghatározása.

13. Normaképzés
A normaidők (darabnorma, műszaknorma, standardidők, stb.) kiszámítása.

14. Az időnormák bevezetése
Átállás a normaidős rendszerre.

15. Értékelés
Az időnormák alkalmazási tapasztalatainak értékelése, korrekciók, véglegesítés.

16. Adatbázis véglegesítés
A normák, a standard elemek adatainak véglegesítése, érvényesítése.

Megjegyzés: a lépéssorozat nem tartalmazza a munkatanulmányozáshoz és racionalizáláshoz tartozó munkamódszer fejlesztés, valamint a teljesítmény alapú ösztönzési rendszer kialakítás elemeit.

Vállaljuk:
MÓDSZEREK GYŰJTŐLAP

A felhasználói élmények fenntartása érdekében a weboldal nem nyom cookie-t sehova!

E-mail küldés: feherotto@t-online.hu
E-mail: feherotto@t-online.hu
Copyright ©2005-2024 Fehér Ottó, Minden jog fenntartva
Kiadás: 2005. szeptember 3.
25.változtatás: 2024. január 1.