Fehér Ottó
Vezetési tanácsadás

A HOZZÁADOTT ÉRTÉK NÖVELÉSE


Az előállítási, a szolgáltatási folyamatok hatékonyságának értékelésénél az egyik fontos mutatószám lehet a hozzáadott érték előállítás/ráfordítás aránya.
Az arányszámot a tiszta értékelőállítás és a teljes ráfordítás azonos típusú adatainak viszonyával fejezhetjük ki.

Ha például a tiszta értékelőállításra fordított időt a teljes személyzet munkaidejére vetítjük, akkor egy átlagos cégnél ez az arány nem haladja meg az 5-10%-ot. Ez azt jelenti, hogy a munkaidő 5-10 százalékában végeznek csak olyan tevékenységet, amelyet érvényesíteni lehet a termék vagy szolgáltatás árában.

A hozzáadott érték szerinti folyamatmegközelítést Japánban ismertem meg, egyhetes üzemi gyakorlaton alkalmaztuk munkanapfényképezéses munkatanulmányozás keretében.

A hozzáadott érték szempontjából a munkafolyamatokat, a műveleteket vagy a tevékenységeket a következők szerint csoportosíthatjuk:


A munkavégzés hozzáadott érték szerinti megközelítése


A Fortis módszer alkalmazása az értékelőállítás hatékonyságának növelésére:

Az "Azonosítás - Megvalósulás" fázisokból lebontott eljárási módozatnál a folyamat eredményéből kiindulva néhány perc alatt meghatározhatók az értékelőállítás szempontjából fontos javítandó területek és fél órán belül kijelölhetők a reálisan megvalósítható feladatok.

Az egyik Moszkvában tartott tréningemen például nagysorozatú gyártásnál, kovácsolással előállított termékeknél a munkadarabok előmelegítését - nem értékelőállító művelet - sikerült a résztvevőknek kiiktatni az előállítási folyamatból.
Egy bemutató tanácsadásomnál - két napos tanácsadói jelenléttel - egy vállalatnál közel 10%-kal tudták növelni a hozzáadott érték arányát egy termékcsoport gyártásánál.

Vállaljuk:
MÓDSZEREK GYŰJTŐLAP

A felhasználói élmények fenntartása érdekében a weboldal nem nyom cookie-t sehova!

E-mail küldés: feherotto@t-online.hu
Telefon: (1) 250 - 4573
E-mail: feherotto@t-online.hu
Copyright ©2001-2021 Fehér Ottó, SIRIUS Bt. Minden jog fenntartva
Kiadás: 2001. április 1.
32. változtatás: 2021. január 8.